تماس با ما: 02123519
ورود ثبت

ورود به سایت

نام کاربری
رمز عبور *
مرا بیاد اور

ایجاد حساب کاربری

کادرهایی که ستاره دارد (*) باید تکمیل شوند.
نام
نام کاربری
رمز عبور *
تایید رمز عبور *
ایمیل *
تایید ایمیل *

بانک سلول های بنیادی خون قاعدگی

اهمیت بانک سلولهای بنيادين خون قاعدگي



سلول درمانی یک روش درمانی جدید هست که انقلابی را در عرصه درمانی ایجاد کرده است. امروزه وقتی صحبت از سلول درمانی می شود، بیشتر هدف درمان با سلولهای بنیادی می باشد. این سلولها به سلولهایی اطلاق می شوند که توانایی تکثیر خیلی زیادی دارند و می توانند به سلولهای بافتهای مختلف تبدیل شوند بنابراین دو ویژگی مورد نیاز درمان را براورده می کنند: یکی اینکه می توان تعدادزیادی از آنها را در آزمایشگاه تولید کرد، دیگر اینکه نیاز نیست می توان از منابع مختلف آنها را تامین کرد.
امروزه سلول بنیادین را از منابع مختلف از جمله جنین، مغز استخوان، خون بند ناف و خون محیطی و بافت چربی استحصال کرده اند، اما منابعی که بدین منظور موجود می باشند، به دلیل عدم دسترسی آسان و تحمیل درد و رنج و عوارض جانبی مانند مغز استخوان ، عدم امکان نمونه گیری مجدد مانند خون بند ناف جهت درمان هر بیماری مطلوبیت کافی را ندارند. خون بند ناف اگرچه منبع غنی از سلولهای بنیادی می باشد، ولیکن فقط یکبار آنهم در بدو تولد نوزاد امکان نمونه گیری میسر است و اگر به هر دلیلی این شرایط فراهم نشد، فرد امکان دستیابی به این نمونه جهت استفاده اتولوگ را از دست می دهد.
خون قاعدگی به عنوان منبع غنی از سلولهای بنیادین كه به آساني در هر سيكل قاعدگي از دست مي رود، شناخته شده است. تهیه این منبع سلول بنیادین بسیار آسان و بدون تحمیل درد و رنج به فرد دهنده است. برای تهیه این منبع، نیازی به تجویز دارو برای تحریک تولید بیشتر سلولهای بنیادین در فرد دهنده و نیز تجویز مسکن ها و آنتی بیوتیک و مکمل برای بهبود فرد دهنده نیست. قابليت بازسازي و احياي سلول‌هاي بنيادين خون قاعدگي همانند سلول‌هاي بنيادي خون بند ناف و مغز استخوان است و اين امكان را فراهم مي‌آورد تا هر بانویی در سن باروري بدون مشكلات اخلاقي قادر به حفظ اين سلول‌هاي بنيادي براي خود يا ساير اعضاي خانواده‌اش باشد.
بنابراین، هر بانویی می تواند در سن باروري بدون نگرانی خودش را بیمه کرده و سلول‌هاي بنيادي خودش را براي درمان بیماریها و مشکلاتی که در آینده ممکن است دچار شود ذخیره کند. بانوانی که سنشان در حال افزایش است و نگران فرزندآوری خود در سن بالاتر هستند می توانند در سنین جوانتر سلولهای خود را در بانک سلولهای بنیادی خون قاعدگی که در مرکز درمان ابن سینا فراهم آمده ذخیره کنند تا توان بارداری آنها محفوظ بماند. از سوی دیگر، خانم های جوان با ذخیره سازی سلولهای بنیادین خون قاعدگی خود امكان استفاده باليني از آنها را جهت رفع علائم یائسگی و یا درمان بيماريهاي مختلف بالاخص بيماريهاي صعب العلاج  احتمالی در دوران يائسگي فراهم کنند.
ارجحيت سلو‌ل‌هاي بنيادين خون قاعدگي نسبت به سایر منابع سلول های بنیادین موجود

سلولهاي بنيادي خون قاعدگي نسبت به ديگر منابع سلولهاي بنيادي داراي مزيتهای زير مي باشد:
  1. با توجه به اینکه ماهانه امکان دسترسی به این منبع میسر می باشد، لذا محدودیتهای موجود در سایر منابع را ندارد. لازم به تاکید است این منبع سلولی برای خود فرد، همواره مهیا می باشد و فرد تا سن یائسگی همواره سلولهای بنیادین را بصورت ماهانه سنتز می نماید. بنابراین بانوان در طی دوره تولید مثلی خود با ذخیره این سلولها می توانند در آینده برای درمان بیماریهای خود بهره بگیرند و چه بسا می‌توانند این سلولهای نگهداری شده را به دور از مباحث و مسائل اخلاق پزشکی به سایر اعضای خانواده خود نیز اهدا نمایند.
  2. خون قاعدگی را مي توان از خود زنان بيمار تهيه نمود وبدين ترتيب مشكل محدود بودن فرد دهنده را کاهش داد.
  3. نمونه گیری خون قاعدگی یک روش کاملا غیر تهاجمی بوده و هیچگونه عارضه جانبی از ابعاد مختلف انسانی، اجتماعی و اقتصادی به فرد وارد نمی آورد.
  4. تهیه نمونه به صورت ماهیانه و بدون درد می باشد.
  5. نمونه گیری بسیار ساده و بدون هزینه خاصی قابل انجام است.
  6. با استفاده از سلولهای مشتق از خون قاعدگی خود بيمار، امكان رد پيوند ايمونولوژيك كاهش مي يابدكه سبب طولاني تر شدن عمر بيمار پس از پيوند مي شود.
  7. ايزوله کردن و کشت سلولهاي بنيادين خون قاعدگی به آساني در آزمایشگاه قابل انجام است.
  8. بر اساس توانايي بالاي خود جايگزيني استفاده ازسلولهاي بنيادين خون قاعدگی تائيد مي شود.
  9. اثرات استفاده از اين سلولها در موارد مختلف باليني به اثبات رسيده است.
  10. از نظر كاربردي و اخلاقي استفاده از سلولهاي بنيادين خون قاعدگی بهتر از سايرسلولهاي بنيادين نظير سلولهاي بنيادين بالغ دیگر یا سلولهای بنیادین جنينی مي باشد.
  11. در صورت عدم موفقیت در نمونه گیری و یا آلوده شدن آن بدلیل ماهیت آلوده مجرای واژینال، امکان تکرار نمونه گیری در سیکل های بعدی میسر است.
  12. به طور متوسط از هر خانم می توان در طول دوره باروری حدود 400 بار نمونه خون قاعدگی اخذ کرد.
  13. تمایز این سلولهای بنیادین  به رده های مختلف سلولی ودر نتیجه چند توانی آنها نشان داده شده است.
  14. بافت اندومتر و خون قاعدگی حاصل از آن را میتوان به عنوان بافت "on standby"اشاره کرد که در صورت نیاز به راحتی قابل دسترس است.
  15. جداسازی و کشت سلولهای بنیادین از منشاء خون قاعدگی نقش موثری در اقتصاد سلامت دارا می باشد. چرا که همیشه در دسترس می باشد و نیز هزینه های سنگین نگهداری طولانی مدت سلولهای بنیادین را شامل نمی گردد.
کاربرد سلولهای بنيادين خون قاعدگي در درمان ناباروری

  • پاسخ دهنده ضعیف تخمدان (Poor ovarian responder):
     از دست رفتن عملکرد تخمدان معمولا فرایندی تدریجی است که در طول چند سال شکل می گیرد و در نهایت با کاهش شدید ذخیره تخمدان، یائسگی رخ می دهد. در درمانهای ناباروری ما با گروهی از بانوان مواجه هستیم که با وجودی که هنوز یائسه نشده اند ولی با کاهش شدید ذخیره ی تخمدانی مواجهند و با وجود دریافت دوز بالای داروهای تحریک تخمدان در سیکلهای کمک باروری، تعداد بسیار کمی تخمک  (≤ 3) بدست می اید. این بیماران، پاسخ دهنده ضعیف تخمدان (Poor ovarian responder)  نام دارند.
    در حال حاضر مداخله درمانی مناسبی برای درمان بیماران Poor ovarian responder وجود ندارد و در نهایت بسیاری از این بیماران مجبور به قبول استفاده از روشهای اهدایی (تخمک یا جنین) می باشند. اخیرا تحقیقات نشان داده است که کاهش ذخیره تخمدانی اصولا به دلیل پیری نیچ تخمدانی اتفاق می افتد و سلول های بنیادین ‌‌با توجه به قابليت تكثير و تمايز بالاي خود می توانند در ترمیم نیچ تخمدانی موثر باشند. در مطالعات مختلف کلینیکال ترایال از انواع سلول های بنیادین برای درمان این بیماری ها استفاده شده است. تیم محققین ما، پس از 11 سال مطالعه و بررسی خصوصیات، ویژگیها و ارزیابی برون تنی و درون تنی سلولهای بنیادی خون قاعدگی و با وجود مطالعات متعدد حیوانی که نشان دهنده اثربخشی سلولهای بنیادی مشتق از خون قاعدگی در درمان یائسگی زودرس می باشند، مصمم شد تا به دنبال راه اندازی بانک این سلولها جهت استفاده اتولوگ افراد واجد شرایط، ایمنی و اثربخشی سلولهای ذخیره شده را در افراد با کاهش شدید ذخیره تخمدانی و کاندید دریافت تخمک اهدایی به صورت تزریق اتولوگ در قالب کارازمایی بالینی مورد آزمون قرار دهد. نتایج بدست آمده نشان داد که 26 درصد این خانمها پس از سلول درمانی با همین سلولها خودبخود و بدون نیاز به IVF باردار می شوند و حتی اونهایی که به دریافت خدمت ICSI نیاز پیدا میکنند ، کیفیت و تعداد تخمک و جنین آنها افزایش پیدا می کند و شانس باروری اونها تا 46% افزایش می یابد. این درمان روشی منحصر به فرد و بینظیر بوده که به زنانی که با روشهای معمول درمان IVF پاسخی نمی گیرند مجددا امید صاحب فرزند شدن را بر می گرداند.
  • نارسایی زودرس تخمدان(Premature ovarian failure) 
    از دست رفتن عملکرد تخمدان و یائسگی در 1-3 درصد زنان، قبل از 40 سالگی و ناگهانی تر از آن چه مورد انتظار است رخ می دهد. علت این این امر ممکن است طبیعی و ژنتیکی باشد و یا به دلیل بیماری های مربوط به سیستم ایمنی و یا فاکتورهای محیطی شبیه استفاده از شیمی درمانی برای درمان انواع سرطان ها و یا جراحی باشد. این بیماری تحت عنوان نارسایی زودرس تخمدان و یا Premature ovarian failure (POF) نام گذاری می شود. افراد POF فاقد فولیکول ثانویه هستند و فولیکوژنز در آنها متوقف شده است و سطح هورمون استروژن پایین بوده و نابارور می باشند.
    در حال حاضر تنها راه درمانی که به آنها پیشنهاد می شود استفاده از روشهای اهدایی (تخمک یا جنین) می باشد. درحالیکه بر اساس مطالعات مختلف کلینیکال ترایال، از انواع سلول های بنیادین برای درمان این بیماری می توان بهره برد.
  • ضخامت نازک آندومتر رحم
    در عارضه های  اختصاصی آندومتر مانند نازکی ضخامت آندومتر یا خون رسانی کم به بافت آندومتر ( فیزیولوژیک) یا سندرم  Asherman (پاتولوژیک) لانه گذاری صورت نمی گیرد و نرخ تشکیل جفت کاهش و میزان سقط افزایش میابد. حضور  سلول های بنیادی بالغ در آندومتر رحم انسان بیان کننده این موضوع است که امکان دارد  با فعال کردن سلول های پروژنیتور/بنیادی آندومتری اندوژن می توان به بازسازی آندومتر نازک از کار افتاده یا آتروفیک شده کمک کرد و این فرضیه مطرح می شود که از این سلول های پروژنتور/بنیادی  در سندرم Asherman، چسبندگی های داخل رحمی و آندومترهای نازک استفاده کرد.  در تایید این فرضیه مطالعات اولیه ای وجود دارد که حاکی از افزایش ضخامت آندومتر رحم انسان پس از تزریق سلولهای بنیادین حاصل از خون قاعدگی می باشد.
کاربرد سلولهای بنيادين خون قاعدگي در درمان بیماریهای دیگر

اولین گزارشات مبنی بر استفاده کلینیکی سلول های بنیادین مشتق از خون قاعدگی ر در 4 بیمار دچار مولتیپل اسکلروزیس بود که این بیماران 16 تا 30 میلیون سلول ها را به صورت تزریق دریافت نمودند. بررسی های دو ساله این بیماران هیچگونه عوارض جانبی از قبیل  پس زدن سلول ها و یا ایجاد بافت نابجا را نشان نداد. محققین ادعا داند که با وجودی که این مطالعه برای ارزیابی سلامت سلول ها پس از پیوند بود ولی با این وجود بیماری این افراد با توجه به گزارشات رادیولوژیکی نورولوژیست ها در مدت 2 سال پیشرفتی نکرده است. این نتیجه می تواند ضامن استفاده کلینیکی این سلول ها باشد.
گزارش بعدی مربوط به درمان مردی 23 ساله با بیماری دیستروفی عضلانی دوشن با تزریق عضلانی 116 میلیون سلول بنیادین اندومتر بود. بررسی های سه ساله هیچ گونه عوارضی ناشی از تزریق این سلول ها را نشان نداد و در ضمن بیمار در سلامت کامل بود.
سومین گزارش مربوط به بیماری 74 ساله با بیماری قلبی بود که 15 میلیون سلول بنیادین اندومتر بود را در مدت یک هفته بصورت تزریق دریافت نمود. آخرین بررسی ها که در سال 2010 انجام گرفت هیچگونه عوارضی مخرب دال بر استفاده از این سلول ها را در این بیمار نشان نداد و بیمار در سلامت کامل بود.
همچنین مطالعات کلینیکال ترایال فاز یک و دو استفاده از سلول های بنیادین مشتق از خون قاعدگی در بیماران مبتلا به ایسکمی اندام حیاتی که واجد شرایط برای مداخلات جراحی و یا مبتنی بر کاتتر نیستند در حال انجام است. انتظار می رود که این سلول ها در بهبود این بیماری تاثیر گذار باشند.
علاوه بر این مطالعه کلینیکال ترایال فاز دو مربوط به 60 بیمار با نقص مادرزادی قلبی با دریافت 200 میلیون سلول آلوژن نیز انجام گرفته است. بر طبق نتایج بدست آمده تا سال 2013 در هفده بیمار دریافت کننده سلول، هیچگونه گزارشی مبنی بر مضر بودن این سلول ها داده نشده است.